Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-04@03:40:10 GMT

خانه نخست وزیر پهلوی در دست خوشنویسان

تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۶۰۵۲۴

خانه نخست وزیر پهلوی در دست خوشنویسان

همشهری آنلاین/ راحله عبدالحسینی: شاید نام عمارت و باغ علاء‌السلطنه چندان برای‌تان آشنا نباشد. اما همین که بگوییم انجمن خوشنویسان ایران بلافاصله یاد ساختمان آجری با درختان کهنسال چنارش می‌افتید که در خیابان دزاشیب منطقه یک جا خوش کرده‌. این خانه که بیش از 2دهه است به محل فعالیت انجمن خوشنویسان ایران تبدیل شده، روزگاری خانه حسین علاء، نخست وزیر پهلوی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روزها در باغ علاء یا انجمن خوشنویسان ایران برای علاقه‌مندان به خوشنویسی، کلاس‌ و برای علاقه‌مندان به برنامه‌های هنری و فرهنگی نمایشگاه‌ برگزار می ‌شود. کتابخانه انجمن هم پذیرای شهروندان اهل کتاب است.



باغ و معماری ایرانی 
محمدعلی خان علاءالسلطنه، رئیس الوزرای دوره احمدشاه قاجار در محله دزاشیب خانه‌ای داشت که تابستان‌ها را در آن می‌گذراند. «مهدی وارسته پور» از اهالی قدیمی این محله می‌گوید: «از زمانی که من می‌دانم و از پدرم شنیده ام اینجا به باغ علاء معروف بود. بعدها این باغ بزرگ 48هزار مترمربعی بین فرزندان علاءالسطنه تقسیم شد. یکی از فرزندانش به نام حسین علاء که نخست وزیر دوران پهلوی بود اینجا را خانه ییلاقی اش کرد. او زمستان‌ها به تهران می رفت و به اصطلاح خانه قشلاقی اش در تهران، حوالی دروازه شمیران بود. » «اصغر قوامی» و پدرش «قربانعلی» سال ها باغبان این خانه بودند. اصغر قوامی سال گذشته از دنیا رفت. زمین‌های اطراف این خانه گندمزار و صیفی‌کاری بود. عمارت علاء به سبک معماری ایرانی ساخته شده است؛ از همان خانه‌ها که بیرونی، اندرونی، حوضخانه و شبستان دارد و درختان با آب قنات سیراب می‌شوند. عمارت 2طبقه است. حسین علاء، سیاستمدار و در دولت مستوفی الممالک وزیر فواید عامه و عناوین دیگر او رئیس اداره کل تجارت، وزیر بازرگانی و مدیر کل بانک ملی بود. سال ۱۳۲۱ هم وزیر دربار پهلوی دوم شد. حسین علاء سال 1343 درگذشت و بعد از او خانواده اش در همین باغ زندگی کردند.
فریدون علاء، پسر حسین علاء برخلاف پدر و پدربزرگش هیچ کاری با سیاست نداشت. فریدون سال 1310متولد شد. او را با عنوان پزشک متخصص رشته خون شناسی، بنیانگذار سازمان انتقال خون ایران و پدر هموفیلی ایران می شناسند. بعد از انقلاب اسلامی، خانه و باغ علاء در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت تا اینکه در دهه 60 شهرداری منطقه آن را خرید. شهرداری منطقه یک طبق قرارداد، خانه علاء را از سال 1377 رایگان در اختیار انجمن خوشنویسان ایران قرار داد. کلاس‌های خوشنویسی انجمن شامل خوشنویسی با قلم در سطوح مختلف و خوشنویسی با مداد و خودکار از شنبه تا پنجشنبه ساعت 9 تا 12 برگزار می‌شود. برای حضور در انجمن هم می توانید به نشانی میدان قدس، خیابان باهنر، کوچه سلیمی، پلاک 147 مراجعه کنید.

کد خبر 481883 برچسب‌ها فرهنگ انجمن خوشنویسان‌ ایران همشهری محله هنر

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: انجمن خوشنویسان ایران فرهنگ انجمن خوشنویسان ایران همشهری محله هنر انجمن خوشنویسان ایران نخست وزیر حسین علاء

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۶۰۵۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زبانزد شدن تجمل‌گرایی اشرف خواهر شاه + عکس و سند

تجمل‌گرایی و اسراف در خاندان پهلوی از ویژگی‌های شناخته شده این خانواده بود که در میان آنها هم، شمس پهلوی خواهر ارشد محمدرضا به شواهد اسناد تاریخی یکی از مُسرفترین و تجمل‌گراترین چهره‌های رژیم پهلوی بوده است. سندی در این زمینه که به تاریخ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۴ است، تعدادی از خودرو‌های موجود در یکی از کاخ‌های شمس پهلوی را معرفی کرده است. لازم به توضیح است که در سال ۱۳۴۴ خودرو یکی از کالا‌های سرمایه‌ای بوده و قیمت آن بسیار زیاد بوده است.

شمس پهلوی اولین فرزند رضاشاه از همسر دومش تاج‌الملوک در ششم آبان ماه سال ۱۲۹۶ در تهران به دنیا آمد. از دوران کودکی و نوجوانی او اطلاعات چندانی در دست نیست فقط در خاطرات اشرف پهلوی و بعضی از کتاب‌های منتشر شده در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی چنین استنباط می‌شود که وی برخلاف خواهرش اشرف، علاقه چندانی به دخالت در امور سیاسی از خود نشان نمی‌داد و بیشتر به علائق شخصی و فردی خود می‌پرداخت. شمس پهلوی با ایفای نقش سنتی زنان که پرداختن به امور خانه‌داری و زندگی زناشویی بود احساس راحتی می‌کرد و تنها برای کسب وجهه اجتماعی ریاست جمعیت شیروخورشید سرخ را پذیرفت و تا ماه‌های آخر سلطنت پهلوی در اختیار او بود. همچنین از ریاست وی بر کانون بانوان ایران که در اردیبهشت سال ۱۳۱۴ توسط رضاشاه برای پیشبرد و اجرای اهداف خود درخصوص کشف حجاب ایجاد شده بود، می‌توان نام برد. رضاشاه پهلوی در سال ۱۳۱۵ تصمیم به ازدواج دختران خود شمس و اشرف پهلوی گرفت و اعلام کرد جوانان وابسته به خانواده‌های اشراف، مقامات مملکتی و صاحب منصبان کشور، خود را برای این کار کاندیدا کنند. در میان داوطلبان متعدد، علی‌محمد قوام (فرزند ابراهیم قوام‌الملک شیرازی) و فریدون جم (فرزند محمود جم، نخست‌وزیر) به ترتیب برای شمس و اشرف درنظر گرفته شدند. این ازدواج اجباری فقط بنابه خواسته و تمایل رضاخان و بدون اطلاع و نظر دخترانش انجام گرفت و فقط شمس به دلیل ارشدیتش خواهان ازدواج با فریدون جم شد که مورد موافقت شاه قرار گرفت و همسران دو خواهر با یکدیگر تعویض شدند. شمس پهلوی در کاخی در مهر شهر کرج به نام کاخ مروارید زندگی می‌کرد. این کاخ توسط موسسه رایت آمریکا ساخته شده است.

هزینه زندگی شمس برطبق اسنادی که پس از انقلاب اسلامی منتشر شد شامل:

ــ سال ۱۳۴۹ پانزده میلیون تومان، ۱۳۵۰ بالغ بر ۲۰ میلیون تومان و در سال ۱۳۵۱ معادل ۲۵ میلیون تومان بوده است و البته این جدای حساب‌های کلان بانک‌های خارج از کشور و هزینه کاخ‌ها و ویلا‌های او بوده است. وی در اواخر عصر پهلوی یکی از سرمایه‌داران بزرگ ایران به حساب می‌آمد.

در اسناد سفارت امریکا که در سال ۱۳۵۸ ش به دست آمد، از او به عنوان یکی از اعضای خاندان سلطنتی که منافع فراوانی در تجارت دارد، یاد شده بود. او حبیب ثابت پاسال، تاجر و سرمایه‌دار بهایی را به عنوان کارگزار خود در امر تجارت برگزیده بود. شمس از نظر سیاسی، اهمیتی در خاندان پهلوی نداشت.

شمس پهلوی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با مقادیر هنگفتی طلا و جواهر از ایران گریخت و به کالیفرنیا رفت. زمانی که محمدرضاشاه دوران آوارگی خود را در مکزیک می‌گذراند، سه تن از فرزندانش (فرحناز، علیرضا و لیلا) را نزد شمس به کالیفرنیا فرستاد و قرار بود خود نیز به ویلای شمس واقع در آکاپولکو نقل مکان کند. در آن زمان گفته می‌شد که شمس این ویلا را به مبلغ چهار میلیون دلار خریداری کرده است. او به غیر از این ویلا، قصر‌های دیگری در بورلی‌هیلز، لوس‌آنجلس و لاس‌وگاس امریکا برای خود خریداری کرده بود.

منبع: همشهری آنلاین

tags # تاریخ معاصر ایران سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • زبانزد شدن تجمل‌گرایی اشرف خواهر شاه + عکس و سند
  • عیادت امیرعبداللهیان از یک دیپلمات سوری
  • نخست‌وزیر سابق اسرائیل به خانه وزیر خارجه امارات رفت + عکس
  • رایزنی سفیر ایران با معاون نخست وزیر عمان در امور دفاعی
  • دیدار امیرعبداللهیان با نخست‌وزیر بورکینافاسو
  • ابراز خرسندی امیرعبداللهیان از پیشرفت های صورت گرفته در روند روابط ایران و بورکینافاسو
  • دیدار نخست‌وزیر بورکینافاسو با امیرعبداللهیان
  • پاسخ قاطع سفیر ایران به ادعای نخست‌وزیر دانمارک
  • ابراز خرسندی ایران از پیشرفت در روند مناسبات با بورکینافاسو
  • فرجام نماینده‌ای که «نخست‌وزیر» شد